U Sarajevu ni danas nema preminulih od posljedica koronavirusa

0
17

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 13 osoba od testiranih 444, a u istom periodu nije bilo preminulih od posljedica virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Od Covid-infekcije se oporavilo 12 osoba.

Među 13 novozaraženih, sedam osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 50 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 34, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 16. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, sa liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 207 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.007 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.554 osobe zaražene koronavirusom i 51.064 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 53 pacijenta,a niti jedan nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzet je 81 PCR uzorak.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 248 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 78 poziva, a obavljeno je i 130 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano više 1.415 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, a planiran je nastavak vakcinacija zaposlenika Ujedinjenih nacija i to vakcinama koje je obezbijedila ova organizacija.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova su zahvalili građanima na saradnji i zamolili ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.