Savjetnik Milorada Dodika odgovorio na Abazovićevu izjavu da postoji samo Dan BiH: Da li ovo znači…

0
108

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ponovo je komentarisao čestitku nesutavnog Dana RS-a i kazao da poštuje institucije Bosne i Hercegovine. Kako je naveo, Vlada Crne Gore nije trebala da čestita i ona nije zvanično čestitala Dan RS-a koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

-Za nas postoji Dan Republike Bosne i Hercegovine, poštujući sve ono što su međunarodna načela i što je jednostavno neka uobičajena praksa dobrosusjedskih odnosa, ali generalno i međunarodne politike, rekao je Abazović.

Dodao je da se u tom slučaju bespotrebno dižu tenzije.

-Ne razumijem potrebu da stalno stvaramo neprijateljstva umjesto da naša politika dvije zemlje, ali generalno i regiona, bude pomiriteljska. Mi moramo da shvatimo da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost, i to u bliskoj istoriji, i da ne možemo sve naše frustracije koje postoje tek tako eliminisati. Ali ono što možemo da uradimo jeste da ponekad, ako je potrebno, i progledamo kroz prste, kazao je Abazović.

Na ove izjave je reagovao savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i portparol SNSD-a Radovan Kovačević, koji se obratio Abazoviću putem Twitter profila, prenosi Oslobodjenje